Jaarprogramma Vrouwelijk Leiderschap

Je krijgt meer vragen dan je aankan, maar het zal jou niet overkomen dat je overspannen raakt en er burn-out van wordt. Je bent een getalenteerde, slimme vrouw. Je hebt al veel trainingen gedaan, je bent al keigoed in je werk voor anderen maar waar ben je zelf?

Je krijgt pittige situaties voor je kiezen waar je jouw cliënten echt bij wilt helpen. Je wilt hen het beste van jezelf geven zonder jezelf uit te hollen, dat vraagt leiderschap over jezelf.

Hoe heb je dat tot nu toe georganiseerd? Loop je op het randje van je kunnen of heb je iedere avond veel energie over om te sporten, voor sociale activiteiten en om gezellige dingen te doen met je gezin?

Nu alles online gaat is de jaartraining Vrouwelijk Leiderschap een unieke kans om jouw eigen leiderschap een sprong vooruit te helpen. Leer meer over Vrouwelijk Leiderschap in het webinar dat je hier terug kunt kijken.

Je gaat echt naar het next level in je vrouwelijk leiderschap. Je krijgt iedere week een online les van ruim een uur. De lessen zijn live en je kunt ze altijd terugkijken, zodat je het met gemak kan inpassen in je drukke bestaan.  Je kunt de opdrachten meteen toepassen in je dagelijks leven. En de week erna krijg je feedback. Voor persoonlijke aandacht kun je terecht op het spreekuur.

Wat je gaat leren:

 • Je grenzen aangeven (als je al voelt waar je grens is)
 • Stevig te staan zodat je alle onderhandelingstactieken van mannelijke leiders kunt pareren
 • Voorkomen dat je doorslaat in je perfectionisme. Vanuit ontspannen kracht je werk kan doen zonder in een spagaat te komen
 • Niet langer genoegen nemen met kruimeltjes, maar voor jezelf een flink stuk van de (economische) taart organiseren
 • Je verbale, mentale en emotionele lenigheid groeit exponentieel

Leiderschap komt van binnenuit. Als jij stevig in je schoenen staat, weet je waar je heen wilt en stuur jij de mensen in jouw omgeving zodanig aan dat ze meebewegen. 

Waarschijnlijk ben jij, net als veel andere vrouwen op de ene of de andere manier aangetast in je leiderschap en je zelfbeschikking. Is ook van jou verwacht dat je je op anderen richt en ervaar je het als egoïstisch als je je bezig houdt met jezelf. Jouw eigen wensen en verlangens komen als laatste in beeld. Je bent gewend om het zelf te doen, zonder veel steun van anderen.

De vraag is of je jezelf en jouw eigen behoeften wel serieus neemt. En als jij het zelf al niet doet, zal je omgeving je al helemaal niet serieus nemen. Ze gaan over je grenzen en houden weinig rekening met jou. Je krijgt daardoor moeilijker voor elkaar wat jij wilt. Het vraagt wat van je om te blijven staan als je tegen weerstand aanloopt en om mensen op hun plek te zetten die jouw autoriteit proberen te ondermijnen. Daarvoor moet je het aandurven om onaardig gevonden te worden.

Ruis weghalen
In het programma Vrouwelijk Leiderschap ga je de onderliggende patronen onderzoeken die tussen jou en je leiderschap staan. We gaan die oude patronen doorbreken en we gaan daarbij zelfs zo diep dat je jeugdtrauma’s gaat verwerken die jouw functioneren van nu in de weg staan. Gevolg: de ruis verdwijnt en jij ervaart ontspannen kracht.

Samen
Het fijne van dit programma is dat we het samen doen. We leren van elkaar. De vrouwelijke solidariteit die je ervaart, maakt dat jij je gesteund voelt in je leiderschap. Je merkt dat jij terecht kunt bij de andere vrouwen en de andere vrouwen bij jou. Zo tillen we elkaar naar een hoger plan.

Uitgekiend programma
We doen dat via een uitgekiend programma van dertien stappen. Die stappen zijn gebaseerd op 25 jaar ervaring van Caroline Franssen met het coachen van vrouwen. Zij werkt veel met familieopstellingen en gaat snel naar de kern van de zaak en lost problemen bij de wortel op. Lees hier meer over het programma.

Hoe ziet het programma er uit?
Je krijgt iedere week een nieuwe online les. Aan de meeste lessen kun je live meedoen en je vragen stellen. Daarnaast is er een online forum waar je ervaringen kunt delen. Je kunt voor persoonlijke zaken terecht op het tweewekelijkse spreekuur. Alle lessen kun je terugkijken.

Voor wie?
De online jaartraining Vrouwelijk Leiderschap is bedoeld voor coaches, therapeuten, mediators, maatschappelijk werkers, docenten, advocaten, praktijkondersteuners, onderwijzers, teamleiders, jeugdzorg medewerkers, kindercoaches en H&R medewerkers. 
Kortom voor vrouwen die de leerprocessen van anderen aansturen. 
En die dat rustiger, doortastender, zelfverzekerder, met meer autoriteit, strategisch en ontspannen willen doen.

Overweeg je om mee te komen doen aan dit baanbrekende programma?
Bekijk hier het webinar over het programma. Je kunt nog meedoen. Geef je hier op:

Verschil tussen weten en doen
Vaak weet je wel waar het bij jou aan schort waardoor je niet volledig de regie neemt over jouw leven. Je weet welke gebeurtenissen in je leven daar mogelijk de oorzaak van zijn. Maar toch lukt het je niet de patronen te doorbreken. In het programma doen vrouwen mee die al vaker cursussen hebben gevolgd op het gebied van persoonlijke groei. Het heeft alleen nog niet tot het gewenste resultaat geleid.

De kern raken
Er is onvoldoende veranderd. De kern van het probleem is niet geraakt.
Het is mijn kracht om je wél bij de kern van het probleem te krijgen. Om ervoor te zorgen dat er daar iets gebeurd. Dat jij een stevige bodem gaat ervaren, meer van jezelf gaat houden en daadkrachtiger wordt, terwijl je tegelijk meer ontspant.

Voor jou?
Wil jij veranderen en ben je bereid om daar echt voor in de spiegel voor te kijken? Durf je moeilijke gevoelens aan te gaan? Wil je nu echt stappen zetten die werken? Een jaar lang ga je samen met mij in een groep werken aan het opbouwen van je zelfvertrouwen en je (innerlijk)leiderschap.

Uitgekiend programma
Aan de hand van 13 thema’s (zoals je plek innemen, onderhandelen en afscheid nemen) laat ik je een reis maken die je leven zal veranderen. Je gaat vrouwelijk leiderschap ervaren. Ik gebruik daarbij alles wat ik in huis heb: je krijgt opdrachten, ik confronteer je met jezelf, we doen samen opstellingen, je deelt je ervaring met anderen. 

Na afloop neem je ontspannen de regie over jezelf, je werk, je gezin en je sociale leven. Je voelt dat je de leiding hebt over je eigen leven.

52 weken, twaalf + 1 thema’s

 • Iedere week een webinar of zoom-bijeenkomst waar jij je vragen kunt voorleggen
 • Iedere veertien dagen een online spreekuur.
 • Honderden ondersteunde oefeningen online die je in je eigen tempo kunt doen.
 • Online Community waar je ervaringen kunt delen en zelf groepjes kunt maken, ook rond andere onderwerpen, zoals snel maaltijden maken

Transformatie
Een transformatie is het resultaat.

 • oude patronen van denken , voelen en doen zijn succesvol veranderd in nieuwe patronen
 • van zelfafwijzing naar zelfacceptatie
 • een hele nieuwe groep kennissen en mogelijk zelfs vriendinnen die jou ondersteunen in jouw proces en jouw leven
 • je staat er niet alleen voor
 • je ervaart leiderschap van binnenuit
 • je neemt als vrouw leiding over je eigen leven
 • je geeft ontspannen leiding aan anderen (je kinderen, cliënten, of collega’s)

Training gaat door, los van Corona-maatregelen!
Deze training gaat door en je kunt dus komend jaar belangrijke stappen zetten in je persoonlijke ontwikkeling.

Vraag of je werkgever betaalt
Heb jij een werkgever met een potje voor scholing, dan kan je dat mooi voor deze training inzetten. De jaartraining kost voor je werkgever €1500 inclusief btw. Hier vind je de link om je aan te melden als jouw werkgever betaalt.

Particulier of ZZP?

Het programma is een echte investering in jezelf. Omdat ik ook mensen zonder werkever de gelegenheid wil geven om met de training mee te doen, is er een laatste vroegboekkorting als je je inschrijft voor 3 maart. Je betaalt dan €1099 in plaats van €1250 inclusief btw. Het is ook mogelijk om gratis in drie keer te betalen.

Uitgekiend programma, gebaseerd op 25 jaar ervaring in het coachen en trainen van vrouwen.

De dertien stappen van het jaarprogramma zijn:

Stap 1. Zet je eigen koers uit

Het belangrijkste van leiderschap is: weten waar je naar toe wilt. In deze eerste stap van het online programma Vrouwelijk Leiderschap zet je dan ook jouw koers uit. Wat wil je leren om meer leiding te kunnen nemen over je werk, jezelf en je persoonlijke leven? Wat wil je bereiken? Je ontdekt weer wat jij leuk en belangrijk vindt. Wat zijn jouw kwaliteiten en waar wil je naar toe met je werk en je leven? Welke talenten van jezelf wil je graag inzetten? Wat voedt jou? Waar heb je plezier in? Je maakt een levensdoel waarin de essentiële dingen voor jou benoemd zijn. Door te focussen op je eigen koers, laat je als vanzelf achter waar je jezelf hebt aangepast aan de verwachtingen van anderen, zoals je ouders, de school, je werk, je partner, je vrienden. Je ervaart weer hoe jij een rol speelt in het creëren van de wereld zoals jij haar graag wilt. Je zet ook de eerste stappen om je persoonlijke leven weer een eigen richting te geven: zoals een nieuwe hobby beginnen of een oude oppakken, gaan sporten of investeren in leuke dingen doen met je vrienden of nieuwe vriendschappen opbouwen.

Stap 2. Gooi je oude overtuigingen overboord

Denk je (stiekem) dat een vrouw die voor zichzelf opkomt een bitch is? Of dat vrouwen eigenlijk alles met een glimlach moeten doen? We hebben allemaal bewust en onbewust vooroordelen over wat vrouwen kunnen en mogen. Herken je een van de onderstaande patronen:- hard moeten werken van jezelf- conflicten vermijden- iedereen te vriend willen houden- doorgaan tot je chagrijnig en moe wordt- meer je best doen als je niet gewaardeerd wordt in je werk- dingen waar je ontevreden over bent niet bespreekbaar maken- problemen oplossen die anderen laten liggen- geen nee zeggen tegen onderbrekingen van je collega’s. Als je jouw ambities als vrouwelijke leider wilt verwezenlijken, is het noodzakelijk dat je wat oude overtuigingen overboord gooit. Dat je ruimte maakt om wat minder je best te doen en wat meer vanuit ontspanning leiding geeft aan jezelf, je werk en je gezin. Het helpt namelijk niet om nog meer je best te gaan doen. In deze tweede stap van het online programma Vrouwelijk Leiderschap gaan we met je overtuigingen aan de slag.

Stap 3. Durf te vragen én te ontvangen

Als je leiding geeft, wil dat nog niet zeggen dat jij alles alleen moet doen. Veel vrouwen kunnen prima geven, maar slecht ontvangen. Als jij je leeg voelt, vaak moe bent of zelfs (bijna) uitgeput, geef je veel en ontvang je te weinig. Deze stap van het jaarprogramma Vrouwelijk Leiderschap is erop gericht dat je geven en nemen in balans brengt. Je doorbreekt de mythe dat je alles zelf moet doen. Waarschijnlijk moeten we daarvoor terug naar je kindertijd. Daarin leren meisjes immers nog steeds dat kinderen die vragen, worden overgeslagen.

Stap 4. Van zelfkritiek naar zelfwaardering

Als leider is het van groot belang dat jij je niet mee laat slepen door je eigen perfectionisme. Vanzelfsprekend stuur jij erop aan dat de zaken goed verlopen. Maar moeten ze inderdaad perfect?

Als het in jouw ogen altijd beter kan, ben je altijd ontevreden, zowel over jezelf als over anderen. Vaak ligt de aanleiding voor perfectionisme in je jeugd en moet daar een knopje om voor je balans kunt brengen tussen zelfkritiek en zelfwaardering. Het vinden van dat knopje, daar gaat mr. Caroline Franssen je bij helpen. Het beste resultaat komt namelijk niet voort uit ontevredenheid. We halen de focus af van wat er fout gaat en van wat nog beter kan. We gaan kijken naar wat goed gaat. Je geeft jezelf speelruimte door fouten te mogen maken. Zo word je meer tevreden over wie je bent en wat je doet. Die positieve houding versterkt jouw leiderschap.

Stap 5. Draag alleen nog je eigen lasten en verantwoordelijkheid

Eén van de grote valkuilen van vrouwelijke leiders is dat ze de verantwoordelijkheden van anderen gaan dragen en daardoor overbelast raken. Ook dat is een oud patroon waar wat aan te doen valt.

Sta jij altijd klaar voor anderen? Hoe wil je toekomen aan jezelf en jouw eigen taken als je jezelf vooral op anderen richt? We gaan ervoor zorgen dat je niet meer automatisch de verantwoordelijkheid van anderen overneemt, en je gaat richten op JOUW verantwoordelijkheid voor jezelf, voor jouw werk en jouw leven.

Stap 6. Pauzeren, rusten, ontspannen en opladen

Ben jij in je ‘vrije tijd’ nog steeds bezig? Staat er altijd nog wat op je lijstje dat je eerst moet doen voordat jij kunt ontspannen? In deze vakantiemaand staan pauze nemen, niksen, uitrusten en opladen centraal.

Geniet van je vakantie.

Stap 7. Ontspannen je grenzen aangeven

Een leider moet kunnen afbakenen. Dit gaan we doen en dat niet. Dit is belangrijk en dat niet. Voel jij je eigen grenzen? Respecteer je ze zelf? Geef je het aan als een ander er overheen dreigt te gaan? Handhaaf jij je grenzen? Of geef jij je grenzen pas aan als de ander er al overheen is?

Als je te laat je grenzen aangeeft, ben je meestal bozer dan je zou willen. Tijd om te te leren hoe je eerder, ontspannen en duidelijk je grenzen aangeeft. Een leider die duidelijk is over haar grenzen, zet de toon: grenzen zijn belangrijk en worden hier gerespecteerd.

Stap 8. Wees lief voor moeilijke gevoelens
Natuurlijk heb jij als leider ook zwakke plekken en kwetsbaarheden. Ook als je naar buiten toe de rol van sterke vrouw speelt. Als je echter ook achter gesloten deuren van jezelf geen zwakten toestaat, ben je bezig om te verharden.

Mag jij van jezelf bang en verdrietig zijn, of wil je zo snel mogelijk weer groot en sterk zijn? Iedereen heeft trauma’s meegemaakt die ‘getriggerd’ kunnen worden. In plaats van jezelf te dwingen om er boven te staan, leer je omgaan met je kwetsbaarheden. Dat verzacht je en maakt dat anderen ook niet krampachtig sterk hoeven zijn.

Stap 9: Durf onaardig te zijn
Als leider moet je ook moeilijke boodschappen brengen. Je kunt niet altijd aardig zijn en iedereen te vriend houden.

Is aanpassen jouw tweede natuur geworden? Weet je eigenlijk niet meer zo goed wat je zelf wilt, omdat je steeds bezig bent om anderen tevreden te stellen? Iedere volwassen vrouw moet er tegen kunnen om onaardig gevonden te worden. Je kunt geen leiding geven als je iedereen te vriend wilt houden en niemand voor het hoofd durft te stoten.

Stap 10. Leer win-win onderhandelen
Als leider is je taak om dingen voor elkaar te krijgen. Daarvoor zet je allerlei vaardigheden in: stimuleren, controleren, inspireren en begrenzen. En: je onderhandelt. Veel vrouwen zitten niet op hun eigen stoel, maar proberen tegelijk ook op de stoel van de ander te zitten. Begin jij je onderhandelingen ook met het voorstellen van een compromis? Weinig vrouwen brengen bij een onderhandeling of overleg in wat ze zelf willen. Tijd om écht partij te worden en jezelf en jouw doelen en wensen serieus te nemen. Je leert de tien stappen van het onderhandelen vanuit het vrouwelijk perspectief. Uiteraard ga je ook oefenen en krijg je feedback.

tap 11. Vertrouw op je vrouwelijkheid
Ben jij verbonden met je vrouwelijkheid? Voel je jezelf zeker als vrouw? Of heb je geleerd om een beetje afstand te doen van je vrouwelijkheid om serieus genomen te worden? We leven in een patriarchale maatschappij, waarin ‘vrouwelijke kwaliteiten’ niet altijd de waardering krijgen die ze zouden moeten krijgen. Sommige vrouwen hebben van hun vader te horen gekregen dat hij liever een zoon had gehad. Ook dat verhindert een stevige verbinding met je vrouwelijkheid.

We kijken hier ook naar je privéleven: weet jij wat je lekker vindt in bed en krijg je dat ook? Voel je je echt gerespecteerd door je partner?

Jouw vrouwelijkheid en erotiek verdienen waarschijnlijk meer aandacht dan ze nu krijgen. Als je verbonden bent met je lichaam, straal je meer autoriteit uit. Door je lijf lief te hebben, kun je jouw eigen behoeften voelen en communiceren over intimiteit. Stap 12. Blijf op koers
Lig je nog op koers? Wil je jouw koers bijstellen? Kijk je door alles wat je geleerd hebt anders naar je levensdoel? Welke vorige stappen vragen meer integratie in je dagelijks leven? We herhalen en verdiepen op verzoek van de deelneemsters. Je krijgt tijd om in te halen wat je gemist hebt en de puntjes op de i te zetten.

Stap 13. Afscheid nemen
Om leiding te kkunnen geven, moet je ook met dingen kunnen stoppen. Je moet in staat zijn om te breken met situaties én met mensen die je niet langer dienen.

Waar wil je afscheid van nemen? Waar heb je nog geen afscheid van genomen?

We gaan onder ogen zien welk afscheid jij vermijdt en welk afscheid je niet onder ogen wilt komen. Met een prachtig afscheidsritueel beëindigen we de jaartraining Vrouwelijk Leiderschap.

Iedere week een (live)les
Het programma biedt iedere week een live les met de mogelijkheid tot interactie. Alleen in de schoolvakanties worden lessen soms van te voren opgenomen.

Data
De cursus start op maandag 8 maart , internationale vrouwendag om 10.00 uur. De ene week is er op maandagochtend les, de andere week op woensdagavond. Alle lessen worden opgenomen en kun je terugkijken in onze eigen omgeving. Bekijk hier de data. Let op: de lessen kunnen uitlopen, afhankelijk van het aantal vragen.

Kom eerst eens luisteren naar het verhaal achter de jaartraining en wat je gaat leren. En ontdek of ik de doortastende, liefdevolle coach ben die jij nodig hebt om je leven jouw richting uit te laten gaan

Weet je nu al dat je mee gaat doen? Schrijf je dan hieronder in voor de jaartraining. Je bent welkom!

Caroline Franssen

De twaalf plus 1 thema’s:

Het laatste thema is afscheid nemen